onsdag 30 november 2011

Jiddischkurs i Warszawa

En av mina studiekamrater här i Lund, Joanna Winter, var iväg på en jiddischkurs i  Warszawa denna sommaren och jag har ställt några frågor till henne om hennes vistelse där.

Linda: Hur länge pågick kursen och var det ett självklart val att åka till Warszawa för att studera jiddisch?

Joanna: För mig var det självklart - jag är uppvuxen i Warszawa och bodde där tills jag var 20 år. Jag har släktingar där som jag bodde hos. Kursen sträckte sig över tre veckor men jag hade bara semester i två... Vi var ca 50 personer som delades i fyra klasser. Jag var i klass två. Indelningen gjorde Avrom, en av lärarna, som helt enkelt frågade hur länge man läst jiddisch och på ett ögonblick visste han vilken nivå man tillhörde.

Avrom - en av lärarna


Linda: Vilka deltog i programmet?

Joanna: Det var människor från hela världen där! Till och med från Japan. Många av studenterna var unga polacker utan judisk anknytning. Två av dem arbetade som guider och behövde veta mer om historien från en judisk synvinkel. Det var också två andra svenskar där. En av dem är jiddischlärare i Göteborg.

Linda: Hur såg upplägget ut? Vad gjorde ni på kursen?

Joanna: Det mesta skedde på jiddisch och under de två veckorna jag var med låg fokus på förkrigstiden. På morgonen hade vi två tvåtimmarsblock med två olika lärare som samarbetade. Undervisningen var traditionell med inlämningsuppgifter som alltid rättades till nästa dag.

Karolina, en av lärarna, väntar på svar från en student.

Kobi, som ledde konversationsgruppen,  sätter igång samtal om aktuella ämnen.


På eftermiddagarna var det massor olika work shops: konversation, kaligrafi, matlagning, klezmer, dans, handskriftstydning, teater etc. Vi hade föreläsningar på engelska, till exempel om det judiska kulturlivet i mellankrigs Polen. Vi var också på studiebesök på Judiska historiska instutitionen, där vi bland annat såg delar ur Ringelblums arkiv, och även på judiska begravningsplatsen. På kvällarna såg vi filmer. Jag fick så den första polska filmen om gettot från 1948. Dessutom gjorde vi utflykter på söndagarna då vi åkte till olika judiska viktiga platser. Och varje fredag firade vi gemensam shabes då vi sjöng och stämningen var uppsluppen:

Här sjungs internationalen på shabes.


Linda: Vad hade ni för studiematerial?

Joanna: Vi fick papper och kompendier med både grammatik och texter. En dikt som jag gillade särskilt har jag tyvärr tappat bort för den var på lösblad...

Linda: Åker du dit nästa sommar igen?

Joanna: Jag skulle vilja men det är svårt med semester... Kursen gav jätte mycket - programmet var väldigt ambitiös. Jag rekommenderar den varmt.

Nu är jag jätte sugen på att åka på jiddischkurs i Warszawa! Om du också blivit sugen och vill veta mer så håll koll på deras sida: International Summer Seminar in Yiddish Language and Culture

1 kommentar: