måndag 5 september 2011

Jiddischstudier i Israel

Jean Hessel

En av mina studiekamrater, Jean Hessel, deltog i sommarprogrammet för jiddisch i Tel-Aviv denna sommaren och jag har ställt några frågor till honom om hans vistelse där.

Från universitetet i Tel-Aviv.


Linda: Var det ett självklart val att åka till Tel-Aviv för att studera jiddisch?

Jean: Det är intressant att studera jiddisch i Israel, dels på grund av språkets historia i landet och dels på grund av jiddischens närvaro i landet. Bara en så enkel sak som att kunna gå in på biblioteket och hämta ut i princip vilken jiddischbok som helst - bara så där utan vidare. De skänkte till och med bort dubbletter till oss studenter!


Dubbletter från biblioteket!

Linda: Hur var en vanlig dag upplagd? Hur mycket undervisning? Hur mycket egenstudier? Annat?

Jean: Vi hade undervisning mellan 9 till 14 söndag till och med fredag. Ibland hade vi föreläsningar på eftermiddagen också. Vi hade mycket läxor och man fick sitta uppe om kvällarna. Universitetet anordnade kulturella aktiviteter också, som till exempel teater och konserter. Speciellt intressant var det att få gå på jiddischteater!

Linda: Vad hade ni för studiematerial?

Jean: Vi hade rika och väl sammansatta kompendier i vilka det fanns allt från alt-jiddisch till avantgardistisk jiddischpoesi från Amerika. Sångledaren, Motl Gordon, delade ut blad med sångtexter. En favorit blev Vos vet zayn. Här är en fin version av sången med gruppen Mikveh:

Linda: Vill du åka dit på fler kurser?

Jean: Ja! Det var svårt att vänja sig vid det nya landet men nu känner jag mig redan sugen igen. Vi studenter blev väl mottagna av Midrakhim (organisation av äldre studenter som tar hand om nya studenter) som anordnade intressanta resor i landet och såg till att vi hittade överallt och att vi hade det bra.

Jeans diplom från kursen i Tel-Aviv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar