torsdag 1 september 2011

Hebreiskt tangentbord på din dator?

Även om ditt tangentbord har latinska tangenter så kan du skriva med hebreiska bokstäver. Du behöver bara lägga till hebreisk tangentbordslayout i Windows samt få din ordbehandlare att kunna skriva från höger till vänster. Det går inte att fuska genom att endast marginaljustera åt höger för då hamnar alla punkter, punktlistor etc. enligt vänster-till-höger-modellen i alla fall. När detta är gjort kan du med två enkla klick ”sätta på” hebreisk tangentbordslayout när helst du behöver! Även om hebreiska inte är jiddisch så finns det funktioner på det hebreiska tangentbordet genom vilka du kan skriva alla tecken som behövs för YIVO-standard. Så här gjorde jag på min dator:

Jag började med att lägga till hebreisk tangentbordslayout (jag har Windows 7 men det fungerar på samma sätt i Windows Vista). I kontrollpanelen under nationella inställningar och språkinställningar finner du tangentbord och språk. Där trycker du på knappen byt tangentbord. Tryck sedan på knappen lägg till, kryssa för hebreisk tangentbordslayout i listan och avsluta med ok. Nu kan du välja vilken tangentbordslayout du vill ha nere till höger i aktivitetsfältet (nära klockan): SV för svensk layout och HE för hebreisk.

Tryck på SV för att välja!

Efter det öppnade jag min ordbehandlare och plockade fram knapparna för textorientering vänster till höger respektive höger till vänster för att lätt kunna skifta mellan dessa.

I Word 2007 går man in i office-knappen längst up till vänster och välj word-alternativ. Klicka på anpassa i listan till vänster. I rull-listen välj kommandon från väljer du fliken start och i listan under markerar du sedan textorientering höger till vänster och trycker på lägg till. Gör likadant med textorientering vänster till höger och tryck ok. Nu finns det två knappar en bit till höger om spara-knappen uppe till vänster där du snabbt väljer textorientering.

Här syns knapparna! Höger-till-vänster är vald (orange).

I Open Office öppnar man menyn verktyg och gå in i alternativ. Expandera språkinställningar (klicka på pluset) och klicka på språk. Kryssa i rutan aktiverat för komplex textlayout (CTL). I rull-listan CTL väljer du hebreiska och trycker ok. Det finns nu knappar för att välja höger-till-vänster och vänster-till-höger i verktygsfältet.

Så här ser knapparna ut i Open Office!

När du vill skriva med hebreiska bokstäver ändrar du språk från SV till HB i aktivitetsfältet och trycker på höger-till-vänster-knappen i din ordbehandlare!

Här följer en tabell över hur det hebreiska tangentbordet ser ut – svenska tangenter över och hebreiska under (fet stil):


Man lär sig snart var man hittar alef-beys! Jag hade en lapp vid datorn i början.

Det finns några specialgrepp för att göra de bokstavskombinationer som tillhör jiddisch:
Alt Gr+J        = ױ
Alt Gr+H        = ײ
Alt Gr+U        = װ

För att få jiddisch-prickar till bokstäverna – skriv först bokstaven och tryck sedan kommandot för önskad prick:
CapsLock+Shift+4            = ger pricken under jud: יִ
CapsLock+Shift+7            = ger strecket under alef och under tsvey vovn: ײַ אַ
CapsLock+Shift+8            = ger kometset under alef: אָ
CapsLock+Shift+9            = ger pricken över sin: שׂ
CapsLock+Shift+´            = ger pricken i pey och prick för vov: וּ פּ
Alt Gr+plustecken            = ger strecket över fey: פֿ

Och så ligger inte allt var man är van vid att det ligger:
. hittar man på vårt bindestreck
, hittar man på vårt Ä
! hittar man faktiskt där det brukar sitta
- hittar man på Shift+vårt plustecken
? hittar man på Shift+vår punkt
” hittar man på Shift+vårt Ä
: hittar man på Shift+vårt Ö
) hittar man på Shift+vår nolla
( hittar man på Shift+vår 9

… och så vidare – det är bara att leta :)

3 kommentarer:

  1. Den här kan vara en hjälp: http://msdn.microsoft.com/sv-se/goglobal/bb964651 (välj hebreiska i rullgardinsmenyn) och om man saknar ett tecken och inte kan hitta det under "Insätt: Symbol" (nu talar jag Windows), kan man hitta Unicode-koden här: http://www.unicode.org/charts/ Klicka på "Hebrew". /Hälsningar, Eva-Maria

    SvaraRadera
  2. Jätte bra - tusen tack! Det underlättar verkligen att ha bilden av tangentbordet på skärmen och dessutom kan man se vad som händer när man trycker på Shift, Caps Lock och Alt Gr!

    SvaraRadera
  3. Hej! Kan ni hjälpa mig översätta något till hebreiska?

    SvaraRadera