onsdag 15 juni 2011

Judiska muséet i Berlin

Biljett till Judiska muséet i Berlin

Jag är ganska nyligen hemkommen från Berlin där jag bland annat besökte Judiska muséet. Där ligger fokus i hög grad på judendom i Tyskland och Berlin genom tiderna. Även om jag anade att jiddisch inte skulle ha en framträdande roll på muséet blev jag ändå lite besviken eftersom det knappt fanns något alls om jiddisch, bortsett från några enstaka humoristiska varor i muséets shop vilka samtliga var translittererade till det latinska alfabetet...

Naturligtvis finns det mycket på muséet som är intressant, informativt, tankvärt och värt ett besök och själv fastnade jag bland annat för denna montern:

Till höger: dokument undertecknat av Glikl själv.
Till vänster: en avskrift av hennes memoarer gjord av hennes son.

Glikl Hamil nedtecknade sina memoarer åt sina barn för att de skulle veta och kunna läsa om sammanhangen de kommit ifrån och uppfostrats i. Från slutet av 1600-talet till början av 1700-talet skrev Glikl sina minnen på en väst-jiddisch som jag knappast skulle kunna känna igen och originalet finns inte kvar. (Själv har jag läst texten översatt till engelska och delar av den i översättning till modern jiddisch.) Men här i montern har jag nu fått se Glikls egen handstil på ett annat dokument och även en avskrift från hennes memoarer som en av hennes söner gjort!

Muséet är väl värt ett besök men en nyfikenhet på jiddisch stillas inte här.

1 kommentar:

  1. Besök på detta museum fick vi inte göra då vi var på resa med guide på 70:talet.
    Vi var inne i Madame Tuscoues vaxkabinett och det var häftigt.
    Då vi var inne i östberlin fick vi bara se de finaste hotellen .

    SvaraRadera